34,8367$% 0.13
36,8355€% 0.09
44,5178£% 0.32
2.980,88%1,30
2.664,36%1,25
10.257,39%1,75
3412542฿%-1.70623
Yılın ilk 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konsolide gelirlerini yüzde 4’lük artışla 12.5 milyar TL’ye yükselten Global Yatırım Holding, net karını ise yüzde 84 artırarak 1.1 milyar TL’ye çıkardı. Holding’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde yüzde 13 artışla 5.2 milyar TL oldu.
Başarılı performansı yılın son çeyreğinde de sürdürmeyi hedeflediklerini söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Böyle bir ortamda Global Yatırım Holding olarak etki yaratabileceğimiz alanlara odaklandık ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma misyonumuzu sürdürdük. Üçüncü çeyrekte, enflasyonist baskılara ve zorlu piyasa koşullarına rağmen dirençli ve stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapımız, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Makroekonomik zorlukların ve jeopolitik belirsizliklerin hakim olduğu zorlu bir çeyreği tamamladık. Bu dönem boyunca Global Yatırım Holding olarak çeşitlendirilmiş yapımızla operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam ettik” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2024 yılı ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grubun konsolide gelirleri 2024 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük yükselişle 12.5 milyar TL’ye ulaşırken, zorlu makro ekonomik şartlar altında etki yaratabileceği alanlara odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdürdü. Stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapısı sayesinde karlılığını da önemli bir ölçüde artırdı. FAVÖK’ünü yüzde 13 artışla 5.2 milyar TL’ye yükselten Grubun, konsolide karı ise yılın ilk 9 aylık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 84 artarak 1.1 milyar TL’ye çıktı. Net kar rakamının içinde 1,8 milyon TL tutarında gayri nakdi amortisman giderleri ve 118 milyon TL tutarında net kur farkı gideri yer alıyor.
Değer yaratma misyonumuzu sürdürdük
Devam eden makroekonomik zorluklar ve jeopolitik hassasiyetlerin damgasını vurduğu son derece zorlu bir çeyreği geride bıraktıklarını söyleyen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Böyle bir ortamda Global Yatırım Holding olarak etki yaratabileceğimiz alanlara odaklandık ve tüm paydaşlarımız için değer yaratma misyonumuzu sürdürdük. Üçüncü çeyrekte, enflasyonist baskılara ve zorlu piyasa koşullarına rağmen dirençli ve stratejik açıdan çeşitlilik gösteren yapımız, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti. Bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Consus Enerji Bahamalar’a açıldı
Grup şirketleri ile ilgili de bilgi veren Kutman, şunları söyledi: “Consus Enerji, Bahamalar Topluluğu Hükümeti Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bahamas Power and Light Company tarafından ilan edilen, iki adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik yaklaşık 65 MW’ı doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerinden, yaklaşık 20 MW’ı ise enerji depolama sistemlerinden oluşan toplam 85 MW kapasitede santral yatırımı ve 25 yıl süreyle USD bazlı birim fiyattan elektrik satışını içeren ihaleyi kazandı. Projenin yatırım sürecinin 2026 yılında tamamlanarak santrallerin devreye alınması ve tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor. Proje kapsamında üretilen elektriğin 25 yıl süreyle ABD doları birim fiyatıyla satışı planlanıyor. İhale konusu projeye %49’luk ortaklık oranıyla iştirak etmek amacıyla, Consus Enerji’nin %100 hissesine sahip olduğu Consus Bahamas Energy Ltd. isimli şirketin Bahamalar Topluluğu’nda kuruluşu tamamlandı.
Naturelgaz Şehir Gazı satışları ile satış hacmini artırırken, ulaştığı ilçe ve belde sayısı 129’a ulaştı.
İstanbul Portföy Yönetimi de 2024 yılının üçüncü çeyreğini iyi geçirdi. Yönetilen portföy büyüklüğü Eylül 2024 itibarıyla ciddi bir artış göstererek 106 milyar TL’nin üzerine çıktı. Diğer taraftan, Grubumuzun portföy yönetim şirketlerinin toplam portföy büyüklüğü ise Eylül 2024 sonunda, 2023 yıl souna kıyasla %54 artarak yaklaşık 109 milyar TL’ye ulaştı.”
80 milyon TL temettü dağıttı
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Makroekonomik zorlukların ve jeopolitik belirsizliklerin hakim olduğu zorlu bir çeyreği tamamladık. Bu dönem boyunca Global Yatırım Holding olarak çeşitlendirilmiş yapımızla operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam ettik. Daha önce taahhüt ettiğimiz gibi 80 milyon TL tutarındaki temettü ödememizi Ekim ayında gerçekleştirdiğimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu çeyrek dönem ile birlikte Grubun konsolide net borç/FAVÖK çarpanı 4,9x oldu. Ancak tüm liman işleri hariç tutulduğunda net borç/FAVÖK çarpanı 1,5x oluyor” diye konuştu.
Limanlara gelen yolcu sayısı yüzde 30 arttı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2024 yılı ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 6.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 22 artışla 3.9 milyar TL’ye ulaştı.
Global Ports Holding`in (GPH) konsolide limanlarına gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Ağustos 2024’te yüzde 113 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 9 ayında GPH limanlarına gelen gemi sayısı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 23 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da aynı dönemde yüzde 30 arttı.
Naturelgaz Şehir Gazında 129 yerleşime ulaştı
Naturelgaz’ın satış hacmi 2024 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 215 milyon Sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 100 milyon Sm3 olurken, ulaşılan ilçe ve belde sayısı 129 oldu.
Naturelgaz’da enflasyon muhasebesi ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş nedeni ile, satış hacminin artmasına rağmen gelirler, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daralarak 3 milyar 654 milyon lira oldu. FAVÖK ise yıllık bazda sabit kalarak 691 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin bağımsız finansallarına göre brüt kar da yıllık bazda sabit kalarak 856 milyon TL seviyesinde kaldı. Naturelgaz’ın vergi öncesi kârı ise, 2024’ün ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 139 artarak 215 milyon TL’ye ulaştı.
Piyasa Takas Fiyatı elektrik iş kolunu sınırladı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak, 982 milyon TL oldu. Söz konusu düşüşte Piyasa Takas Fiyatının (PTF) geçen yılın aynı dönemine göre düşük olması ve enflasyon muhasebesi uygulamalarının uygulanması etkili oldu. İş kolunun FAVÖK’ü ise 2024 yılının 9 aylık döneminde yüzde 5 düşüşle 292 milyon TL’ye geriledi.
Madende ana pazarlar İspanya, İtalya ve Mısır
Maden iş kolu, Avrupa ve yurt içi pazarlarındaki talepte yaşanan daralmanın sonucu olarak, bu yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik azalışla 191.513 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolunun ana ihracat pazarları İspanya, İtalya ve Mısır olmaya devam etti ve 147 bin tonluk ihracat gerçekleşti. Yurt içi satış hacmi ise 44 bin 467 ton olurken, iş kolunun yılın ilk 9 ayındaki gelirleri yüzde 22’lik düşüşler 389 milyon TL oldu. Madencilik iş kolunun aynı dönemler arasında FAVÖK’ü yüzde 19 azalışla 89 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK’teki düşüş temel olarak düşük satış hacminden ve döviz kuru artışlarına kıyasla daha yüksek enflasyon oranları nedeniyle faaliyet marjlarının daralmasından kaynaklandı. Katma değeri yüksek ürünlere olan ilginin artması, FAVÖK performansını olumlu etkileyerek satış hacmindeki düşüşü büyük ölçüde telafi etti.
Gayrimenkulde FAVÖK yükselmeye devam ediyor
Gayrimenkul iş kolunun gelirleri, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 158 milyon TL’de kaldı. Aynı dönemlerde FAVÖK ise yüzde 7 artarak 78 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Menkul kıymette gelirler 1.2 milyar TL’ye ulaştı
Menkul kıymet ve varlık yönetimi iş kolunun gelirleri yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre işlem hacmindeki artışın etkisiyle yüzde 8 yükselerek 1.2 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 26 azalarak 240 milyon TL’de kaldı.
Aksigorta, Sürdürülebilirlik Raporu’nun Üçüncüsünü Yayınladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.